Βέλτιστες πρακτικές για την κυβερνοασφάλεια επιχειρήσεων
4 Σεπτεμβρίου, 2024Cybersecurity Tips για αφαλείς Smart Home συσκευές
6 Σεπτεμβρίου, 2024Οι κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία και ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται, ιδιαίτερα οι επιθέσεις ransomware που θέτουν σε κίνδυνο τα δεδομένα των ασθενών και διαταράσσουν τις ιατρικές υπηρεσίες.
Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ακυρωμένα ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις, αναγκάζοντας τους επαγγελματίες υγείας να επιστρέψουν στις χειροκίνητες διαδικασίες και προκαλώντας σημαντική βλάβη στη φροντίδα των ασθενών. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου λόγω των πολύτιμων δεδομένων που κατέχει, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επίθεση Synnovis από την Qilin cybergang, η οποία απαιτούσε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Η πολυπλοκότητα των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με την εξάρτησή τους από third-party λογισμικό, τους καθιστά ευάλωτους σε απειλές στον κυβερνοχώρο που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των ασθενών. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει δει μια εκπληκτική αύξηση 162% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας.
Οι οργανισμοί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, κυρίως λόγω περιορισμένων προϋπολογισμών και της εξάρτησης από παρωχημένα συστήματα πληροφορικής. Πολλές εγκαταστάσεις ακολουθούν μια αντιδραστική προσέγγιση απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Τα παλαιά συστήματα, που συχνά βασίζονται σε μη υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows 7, δημιουργούν σοβαρές ευπάθειες. Αν και η πλήρης αναβάθμιση του συστήματος δεν είναι εφικτή, η εφαρμογή τμηματοποίησης δικτύου μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια, απομονώνοντας κρίσιμες περιοχές, επιβραδύνοντας τους κυβερνοεγκληματίες και προστατεύοντας σημαντικές λειτουργίες. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μειώσει δραστικά τους χρόνους απόκρισης σε επιθέσεις ransomware, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών.
Οι ομάδες IT και ασφάλειας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες προκλήσεις λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και του hacktivism, όπως φάνηκε στο πρόσφατο περιστατικό με το Synnovis. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές, τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας και να εξουσιοδοτήσουν τους εργαζομένους τους με τα κατάλληλα εργαλεία για να αναγνωρίζουν τις απόπειρες phishing και να προστατεύουν το εργασιακό τους περιβάλλον.
Η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη και υιοθετώντας μια νοοτροπία «υποτιθέμενης παραβίασης», παρόμοια με τη στρατηγική Zero-Trust, οι οργανισμοί θα μπορέσουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις επιθέσεις και να προστατεύουν τα ευαίσθητα δεδομένα, επαληθεύοντας την πρόσβαση και περιορίζοντας την πρόσβαση στους κυβερνοεγκληματίες.